Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε πνευμονία;
- Δήμητρα Κοτσοπούλου

- Nov 12
- 1 min read

Πνευμονία είναι η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος των πνευμόνων.
Αιτία: Ιοί, βακτήρια, μύκητες
Συμπτώματα: βήχας, πυρετός, αναπνευστική δύσπνοια, αιμόφερτα πτύελα κτλ.

Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ώστε να αντιμετωπίζεται το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τη φλεγμονή.
Οι τροφές που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση της πνευμονίας είναι οι εξής:
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C: ακτινίδιο, πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πράσινη πιπεριά, μπρόκολο, μάνγκο, φράουλα, ανανάς, χυμός ντομάτας. Μπορείτε να φτιάχνετε χυμούς με τα παραπάνω.
Τροφές με έντονο πορτοκαλί χρώμα «καροτενοειδή»: είναι εξαιρετική επιλογή γιατί
βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του πνεύμονα και του άσθματος: καρότο, γλυκοπατάτα κόκκινες πιπεριές, ντομάτα, μάνγκο, παπάγια, βερίκοκα μανταρίνια κλπ.
Λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο.
Κόκκινα φρούτα- μούρα, ρόδι, μύρτιλα: πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες
Μήλα: λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Τσάι από τζίντζερ: βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό
Γιαούρτι: να καταναλώνετε λόγω της προβιοτικής τους ιδιότητας.
Μέλι: έχει θεραπευτικές ιδιότητες και ανακουφίζει τον βήχα.
Nερό: να καταναλώνετε πολύ νερό που είναι το Νο1 φάρμακο στις λοιμώξεις λόγω της ενυδάτωσης του οργανισμού και βοηθάει στην αποβολή των φλεγμάτων από τα πνευμόνια.





Comments